Inte en revolution?

Nyligen skrev jag ledare på Dagens arena om risken att kriget i Syrien utvecklas till ett regionalt storkrig i hela Mellanöstern. Jag fick en del skeptiska kommentarer. Jag hade kanske varit överdrivet pessimistisk, tänkte jag.

Men i senaste New York Review of Books skriver det trägna radarparet Hussein Agha och Robert Malley i samma anda. Med drastiska formuleringar summerar de läget i Mellanöstern och Nordafrika efter den arabiska våren. De poängterar alla märkliga allianser och maktkonstellationer som tagit form: "This new system of alliances hinges on too many false assumptions and masks too many deep incongruities. It is not healthy because it cannot be real. Something is wrong. Something is unnatural. It cannot end well." Jag har samma magkänsla. 

Deras artikel är rolig, men inte uppmuntrande. Rubriken är "This is not a Revolution", men är det inte tvärtom? Det kombinationen av kriget i Irak och den arabiska vårens revolutioner som fått en skenbart stabil region att glida ut i total oförutsägbarhet.

De tillmäter inte kriget i Syrien samma betydelse som jag. Ännu är det arenan där en rad regionala konflikter spelas ut. Men jag tror att det i värsta fall också kan bli gnistan som tänder en långsam regional brand, där land efter land förvandlas till ändlöst dödande — en motsvarighet till första världskriget i Europa.

Agha och Malley skriver väldigt klokt om hur islamismens nya läge som makthavare medför ett stort dilemma för dem. "The power of political islam flowed chiefly from not exercising it". Tillvaron för dem har blivit enormt komplicerad, i synnerhet i Egypten. Vad gör man med makten? "How much simpler was life on the other side."

Men några andra sociala eller politiska krafter finns inte. Den gamla ordningens elit är demoraliserad. De liberaler Europa och USA hoppats på är inte särskilt populära. De unga revolutionärerna är för få. Deras artikel utmynnar i en ovanlig spaning: att den gamla arabnationalismen från 1950-talet kan få oväntad renässans med Nasser som samlande ikon för alla som misstror islamismens olika fraktioner. Det låter först galet, men är kanske inte så orimligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.