Vinstfrågan

Socialdemokraternas partistyrelse sitter i möte just nu. De ska hamra fram en kompromiss om frågan vinst i välfärden. Viktigast är naturligtvis att stoppa den fria etableringsrätten. Men det jag har svårt att förstå är varför samma regler för vinster ska gälla alla sektorer.

Jag har inga problem om min vårdcentral drivs av ett företag som tar ut rimlig vinst. Det är inte överdrivet annorlunda än tandläkaren. Man går dit, får hjälp och går hem. Hög kvalité, bra regleringar, insyn och schyssta upphandlingar räcker bra.

Men att grundskolor och gymnasier drivs av privata storföretag med vinst som drivkraft finner jag däremot inte bara som oacceptabelt utan upprörande och direkt samhällsfarligt. Där måste det till helt andra regler. Gärna friskolor, men vinsten måste utan undantag återinvesteras i verksamheten. Grundutbildning tillhör statens kärnområden. I dag håller stat och kommun på att förlora kontrollen, i synnerhet i Storstockholm. Läget är allvarligt. Och vinstfrågan är en av de avgörande.

Kanske gäller samma sak för äldreomsorg? Långa relationer av ömsesidigt förtroende och omsorg fungerar kanske inte i verksamhet där avkastningsnivåer är avgörande för verksamheten.

Ja, så där kan man hålla på. Sektor för sektor. Och jag tror det är enda sättet. Det blir inga enkla paroller. Men kanske bra politik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.