Pankaj Mishra

Pankaj Mishra är en ung författare och intellektuell från Indien och Storbritannien. I sin nya bok gör han ett slags postkolonial idéhistoria: From the Ruins of Empire — The Revolt Against the West and the Remaking of Asia. Han gräver fram några av de som vid förra sekelskiftet funderade hur man skulle agera mot de europeiska erövringarna: i Kina, Japan, Indien, Turkiet och Egypten.

Jag köpte boken dels för att jag var nyfiken på författaren, men också för att han uppmärksammar en av de mest intressanta, och förmodligen även underskattade, antiimperialisterna i Mellanöstern vid den tiden, nämligen Jamal al-Din al-Afghani. Han har länge fascinerat mig. Jag skrev lite om honom i min första bok Berättelserna. Mellanöstern efter kolonialismen från 1996. Men Mishra skriver så enormt mycket mer om honom: en nomadiserande intellektuell med idéer som blev utgångspunkt för både 1900-talets islamism och arabiska sekularism.

Mishras bok ger viktiga historiska perspektiv på bl a den arabiska våren. Han visar hur blandningen av beundran, skepsis och hat mot Väst präglat — och fortfarande präglar — politiken. Han understryker Japans nästan bortglömda betydelse för antikolonialismen. Att den japanska flottan besegrade den ryska i kriget 1905 blev en signal att maktrelationerna inte var orubbliga. Mishra lyckas dessutom göra Japans extrema nationalism (och rasism) under 1930-talet och andra världskriget begriplig som antikolonial reaktion.

I slutkapitlet drar han den slutsats européer och amerikaner alltid "glömmer": "It is no exaggeration to say that millions, probably hundreds of millions of people in societies who have grown upp with a history och subjection to Europe and America — the Chinese software engineer and the Turkish tycoon, as well as the unemployed Egyptian undergraduate — derive profound gratification from the prospect of humiliating their former masters and overlords, who appear uncompromisingly wedded to their right to dictate events around the world." 

Usama bin Laden var mer medveten om historiens makt än George W Bush var.

Ja, Mishra skriver modern globalhistoria. Jag tänker kolla in hans tidigare böcker. Det var länge sedan jag hittade en författare som jag känner en så spontan samhörighet med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.