Valkväll

Jag ska på demokraternas lokala valvaka i Arlington utanför Washington. Om Obama inte vinner är det en sensation. Romney har desperat kampanjat ända in i det sista i dag. Jag tror också det kommer går bra för demokraterna i senaten. Representanthuset är som vanligt helt oförutsägbart.

Vi var några som besökte en vallokal i dag. Alltid intressant att se de enorma amerikanska valsedlarna med alla dessa val de gör: presidenten, den federala kongressen, delstatens kongress, ibland guvernör, lokala kommunstyrelseval, val av olika tjänstemän + alla olika folkomröstningar som samtidigt pågår.

Tidigare besökte vi Media Matters och fick en ordentlig genomgång av hur de bevakar varje ord, dygnet runt, som sägs av högermedia och sedan bemöter det på sin websida. De är drygt 800 anställda och kontoret ser ut som en dagstidningsredaktion. Fantastiskt. Svenskt media landskap ser helt annorlunda ut, men i takt med att mainstreammedia blir mer och mer borgerligt vridet ökar behovet av en liknande verksamhet hos oss. Lite skrämmande hur Media Matters beskrev sin arbetssituation som ett krig, med enorma säkerhetsrestriktioner. De har börjat bli en allvarlig pain in the ass för FOX News.

Jag hör från Sverige att mediabevakningen runt USA-valet är galet omfattande. Det är sjukt hur många svenskar som åkt hit för att vara på plats. Det har blivit som en Almedalsvecka eller Biblioteksmässa. Men helt utan substans för de flesta som åker hit. Målet verkar vara att gå på svenska ambassaden i kväll och mingla.

Hur kommer det sig att valet i USA får så oändligt mycket mer uppmärksamhet än det till Europaparlamentet? Den hysteriskt överdrivna bevakningen är en skam för svensk politisk journalistik. Hur ska man göra för att få lika stor uppmärksamhet kring nästa val i Tyskland? Ett val som betyder mer för Sverige än det i USA. Jag bidrar till den här skandalösa cirkusen med mina små artiklar härifrån. I dag i Expressen om USA:s revolutionära grund, som den bl a avbildas i Virginias delstatsflagga, och dagens dystra verklighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.