Rapport Washington

Nu är det måndag kväll i Washington. I morgon är det valdag. Allt talar för att Barack Obama vinner. Orsaken att han vinner är två: bättre organiserat valarbete på basplanet och att republikanerna är ett parti i ett sönderfall som är långsamt men kan bli dramatiskt.

Arenagruppens studieresa har högt tempo. Jag hinner inte blogga. I söndags var det mer kampanjarbete med dörrknackning i Virginia, en av de mest avgörande delstaterna. (En villaägare släppte loss två stora hundar när jag och Boa från Arena Idé knackade dörr – lite scary). Men först var vi på gudstjänst i den politiskt radikala baptistkyrka i Virginia där Luke Torian är pastor. Det var starkt. Budskapet var: Ta ställning! Den här söndagen handlade ställningstagandet mer om politik än Gud.

I dag har vi haft fyra intensiva möten här i Washington. Bl a med Emily´s List som jobbar för att fler kvinnor som är pro-choice och demokrater ska vinna val. Oerhört målmedvetet samlar de in pengar, kanaliserar dem vidare till kvinnliga demokrater och gör sedan allt för att de ska bli valda: från lokala skolstyrelser till Vita huset.

Vi träffade också Mark Levinson, chefsekonom på landets starkaste fackliga organisation SEIU, som gjord en lika effektiv dragning av det ekonomiska läget – krisen – som han brukar. Det är i kretsarna runt SEIU jag alltid känner mig mest hemma. Alla jag träffat hos dem genom åren har varit skärpta, glada och nyfikna och bevisligen skickliga organizers.

USA:s problem är att sedan mitten av 1970-talet har produktiviteten ökat mycket mer än lönerna. Det har blivit ett enormt gap som inte bara illustrerar ekonomisk obalans och orättvisa utan även växande maktgap. 1928 strax före den stora depressionen tog den rikaste en procenten 23,9 % av de samlade inkomsterna. Sedan kom New deal och en tid av starka fack som minskade de superrikas rikedom. Runt 1975 vände utvecklingen. 2007 kapade de återigen åt sig 23,5% av inkomsterna – och sedan kom nästa krasch.

De superrika har nu återhämtat sig efter krisen, i motsats till alla andra, och närmar sig återigen nivån före de två krascherna. Eftersom jag anser att det är bl a extrem ojämlikhet som orsakar instabilitet ser det illa ut.

Så här skrev jag i måndagens Expressen från USA. Det finns en ny artikel i tisdagens tidning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.