Obama vinner

Man kan säga vad man vill om Obama, men han har förändrat de amerikanska valrörelserna — och framför allt det demokratiska partiet. Jag är på resa med Arenagruppen. Just nu i Virginia, söder om Washington.

I går knackade vi dörr för Obamakampanjen i Richmond, huvudstad i Virginia. På typiskt amerikanskt manér tycker allasom öppnar dörrarna det är kul att jag är från Europa. "Tack för att ni kommit ända från Sverige för att hjälpa till," ungefär. Metoden är att man bara knackar på hos de som visat sympati för Obama. Man får listor med adresser, har frågor som ska ställas och markerar svaren. Syftet är att få sympatisörerna ut och rösta, inte sitta hemma. Det är oerhört praktiskt: Har du bestämt dig att rösta? Vet du när vallokalen är öppen och var den ligger? Känner du till de nya reglerna för vilka ID-handlingar man måste ha med? Behöver du skjuts?

Kampanjkontoret ligger i Richmonds slitna kvarter. Och själva kontoret är skamfilat. Toaletten är trasig. Möblerna gamla. Men hit kommer människor hela tiden för att ringa eller knacka dörr några timmar. Man förväntas knacka 60-80 dörrar under ett pass. De flesta frivilligarbetare är inga fancy collegestudenter. Det är vanliga löntagare, många pensionärer, många uppenbart med låga löner.

Alla lokala kampanjledare berättar sin histora: varför de är här. Sedan rullar berättelserna vidare. Människor binds samman till en rörelse.

På kvällen köar vi i kall blåst med 30 000 andra i timmar, långa timmar, för ett stort möte med Billa Clinton och Barack Obama. Båda är hesa. Tempot är oerhört. Clinton går nästan inte att höra. Han väser fram orden genom plågade stämband. Människor jublar. Det är inte magiskt som för fyra år sedan, men det är starkt och det är rörande. Alla dessa människor som väljar att köa i timmar en lördagkväll för två valtal. Politik betyder mer i USA än i Sverige.

Jag följer opinionsundersökningarna och jag hör kommentarer – även från republikaner i Richmond, Virginia. Slutsatsen är enkel. Valet är avgjort. Obama kommer vinna.

Nu på söndag ska vi på gudstjänst i en stor baptistkyrka i Dumfries med svarta medlemmar. Pastorn var med på mötet i går kväll. Nu är han i krykan och efteråt ska vi träffa honom. Han är aktiv demokrat och initiativtagare till olika aktivistgrupper och kampanjer för jämlikhet och rättvisa. Sedan blir det mer kampanjarbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.