Experimentverksamhet

Jag har svårt att hinna bloggandet nu. All tid går till ny runda med mitt bokmanus, det om Tingsten, som ska ut i mars. Och så måste jag skriva artiklar så jag kan dra in lite pengar.

Jag har tänkt mycket på Karin Olssons artikel i Expressen om hur SvD nyligen, under skandalösa förhållanden, sagt upp en hel rad frilansmedarbetare på kultursidan. Trots flera års medarbetarskap har de bara fått ett enkelt brev om att de inte kommer få fler uppdrag; inte ens ett telefonsamtal och absolut inget möte med nya kulturchefen. Det är en enkel signal hur man värderar de som med sitt arbete år efter år fyllt SvD, gett den innehåll och gjort den till just en tidning.

Kultursektorn har blivit en spjutspets och ett laboratorium för en totalt hänsynslös och rättslös arbetsmarknad. Det är med vårt arbete man experimenterat fram radikalt avreglerade nyliberala relationer. Vi är råttfarmen.

Det värsta är att vi anpassat oss. Jag med. För femton år sedan hade alla kulturskribenter – både anställda och frilansande på alla tidningar – ställt till med ett helvetes oväsen om medarbetare sagts upp som nu på SvD. Varför har alla blivit så flata? Inte ens Aftonbladets alltid militanta kulturchef verkar säga nåt. Nu fäller vi bara trötta cyniska kommentarer. Myntets andra sida är förstås att vi inte längre har några illusioner. Förr fanns det en lojalitet mellan chefer och medarbetare på de stora kultursidorna, en ömsesidig respekt, som nu börjat blåsa bort. Efter det som hänt på SvD och DN kan den väl aldrig mer återskapas?

På 1990-talet sades det att alla nya medier innebar att "Content" blev "King" – att vi som producerade mediernas innehåll skulle värdesättas på helt nytt sätt. Det visade sig vara totalt självbedrägeri. Helt säkert mediaepokens största lögn. De enda som tjänar pengar nu är de som tillhandahåller teknik, plattformar, marknadsföring och själva ramverket. Vi som sedan fyller deras tablåer och sidor behandlas (i allmänhet, det finns undantag) som lågavlönad och utbytbar kanonmat — precis som nu på SvD:s kulturredaktion. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.