Budgetstrider

I en ny rapport från Friedrich Ebert Stiftung i Berlin konstaterar Iain Begg (vid London School of Economics) att det nästan inte förekommer någon debatt hur EU:s budget, som nu manglas fram, kan användas för att lindra eller avhjälpa krisen.

Naturligtvis borde budgeten bli mer expansiv. Det är en självklar vänsterreflex, i synnerhet i nuläget. Den har en viktig omfördelande effekt och det är fattiga medlemsländer som drabbats hårdast av eurokrisen. Det räcker att resa några dagar i östra Europa eller Portugal för att inse hur viktiga pengarna har varit för investeringar i infrastruktur. 

Men Sveriges regering vill i stället  krympa budgeten. Socialdemokraterna verkar inte ha annan åsikt. Är det konstigt? Både regeringen och SAP har i praktiken stött svångremsdoktrinen — och därmed bidragit till eurokrisens katastrofala utveckling.

I budgetfrågan upprepas ett välbekant mönster som präglat eurokrisens år: EU-kommissionen och Europaparlamentet kommer med konstruktiva, ofta progressiva, förslag; men regeringscheferna i Europeiska rådet säger sedan konservativt nej. Det börjar kännas lite tragiskt att nästan inga i svensk debatt lyckas dra några politiska slutsatser av detta.

Läs rapporten där Begg undersöker vilken roll EU:s budget skulle kunna få här.

Borgerliga franska UMP har valt ny partiledare. Det blev Jean-Francois Copé. Det är uppseendeväckande och oroande. Han är en demagog nära Le Pen. Svenska nyhetsmedier har inte uppmärksammat det alls. Läs Ny Times artikel. Eller Tomas Lindboms blogg om fransk politik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.