Socialdemokratisk kosmopolitik?

FEPS är en europeisk socialdemokratisk tankesmedja som publicerar en hel del intelligent läsning. Under hösten har jag läst tidskriften Queries temanummer om en socialdemokratisk kosmopolitik. Artiklar som argumenterar både för och mot och på olika sätt.

Kosmopolitik-veteranen Daniele Archibugi skriver som han brukar (dvs bra), Michael Kennedy om kosmopolitisk aktivism och Lydia Morris gör en ingående politisk-filosofisk utredning om hur migranter utmanar gamla politiska grundförutsättningar (läs den!). Och mycket annat.

Men den text som fångat mig mest är Jonathan Rutherfords. Chefredaktör för brittiska Soundings (som jag länge läste, men tappat koll på under de senaste två åren). Jag är oense med många av hans slutsatser. Han avvisar kosmopolitiken i grunden — även om han verkar bekänna sig till själva ordet. Men han fångar mycket fint den konservativa vändning vi nu upplever. Därför är den mer än läsvärd.

Så här: "Vi lever i början av ett postliberalt decennium och framtiden är konservativ." Han menar inte nödvändigtvis konservativ i högerpolitisk betydelse, men som "a social and cultural mood" vlket innebär: "a desire to conserve, protect and improve the fundamental elements of social life which are people's relationships and family, their sense of belonging and identity, the stability and continuity of home and place, and the human need for social security." Det är en träffande beskrivning av den samtidsanda som redan landat.

Rutherford drar slutsatsen att vänstern ska anpassa sig till den här konservatismen. Inte så konstigt. Det har alltid funnits en kulturkonservativ vänster. Men hans råd att återupprätta "nationen och kulturen" som identitetspolitiskt projekt för mänsklig trygghet och välfärdspolitisk utveckling, slutsatsen att "national cultural values is necessary for economic development" och åsikten att man kan leva mångkulturellt bara om man först är fast förankrad i sin egen identitet framkallar rysningar av obehag.

Sedan 1990-talet har striden inom vänstern stått hur man ska förhålla sig till eller bäst avvisa nyliberalismen. 2010-talet kommer samma strid gälla värdekonservatismens ideal. Den striden löper rakt genom Queries temanummer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.