Palme eller inte Palme?

Jag har inte sett Call Girl. Jag har ingen uppfattning om filmen är förtal eller inte. Men jag tycker det är bra att familjen Palme bestämt att anmäla den till JK. Det kan kanske leda till lite klarhet för både filmare och författare.

Att blanda fiktion och verklighet med autentiska, ofta fortfarande levande och namngivna, människor har flera år varit kontroversiellt i den litterära debatten. Först var det Carina Rydbergs Den högsta kasten och sedan Maja Lundgrens Myggor och tigrar. Jag gillar det sättet att skriva. Men det ställer krav. 

Under debatten om Myggor och tigrar föreslog jag att landets förläggare borde ta fram ett slags etiska riktlinjer — ungefär som finns inom journalistiken. Det blir inga lagar, men ramar man kan förhålla sig till. När man vill bryta mot dem tvingas man motivera sig noga. Ska man skada människor måste det vara väl motiverat varför det är viktigt. Människan är större än konsten. Men ingen verkade tycka att det var någon bra idé. En del kallade det förhandskontroll. 

Olof Palme är visserligen död. Men Call Girl visar att problemet är kvar. Det kommer aldrig försvinna. Att de som är ansvariga för filmen verkar så handlöst överrumplade avslöjar att de hade behövt brottas med lite etiska regler innan de gjort filmen. Den hade kanske blivit exakt likadan, men då hade de åtminstone vetat varför och kunnat argumentera hårt och rakt i offentligheten. Nu låter det som de vägrar ta ansvar för sin film.

Nu kommer kanske gränserna för lämpligt och olämpligt avgöras av jurister.  Det viktiga är inte om JK beslutar om åtal eller inte, om filmen fälls eller inte, men hur besluten motiveras. Både bokförlag och filmproducenter lär granska dem noga. En del kommer kanske ångra att de inte föregrep juridiken med egna diskussioner om etiska förhållningssätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.