Till sista andetaget

Jag har ägnat helgen åt att läsa korrektur på min bok om Herbert Tingsten — kommer ut i början av april. Just nu känner jag mig lite dyster till mods: blev det inte mer än det här, och är det verkligen bra?

Så här kan det låta på sid 225 (som jag just korrat klart, ska ta paus till i morgon nu): "Den tingstenska paradoxen är att han under liberal flagg gjorde socialdemokratins hegemoni möjlig. Den som läst honom har lätt att förstå Olof Palmes märkliga legering av liberala impulser och tilltro till socialdemokratiska strukturer. Den svenska modellen med frigjorda individer och stark stat ver konsekvensen av nittio år av kulturradikal kritik. [ … ] Utan Tingsten är det mycket möjligt att kedjan av röster brustit, kontinuiteten förskingrats och värdekonservatismen tagit hem spelet — även inom arbetarrörelsen. I Tingstens sällskap glömmer jag hela tiden hur konservativt 1950-talet egentligen var. hans aggressivitet kan förstås som tecken på motståndarnas styrka. Det var naturligt för ledarredaktionen i Klarakvarteren att se sig som ensamma musketörer mot en inskränkt värld."

I helgen har min senaste ledare legat uppe på Dagens arena. Jag tycker den blev ovanligt lyckad. Rubriken är "Polisens hänsynslösa jakt på laglydiga människor".

I fredags såg jag "Beasts of The Southern Wild" på bio. Vilken underbar filmsaga! Och i går kväll Jean-Luc Godards debutfilm "Till sista andetaget" här hemma. Inget är så bra som att se en fransk eller brittisk film från 1960-talet. Varför är intresset för klassiska filmer så lågt? Vi läser ju klassiska romaner om och om igen. Men om man, som jag, älskar gamla filmer betraktas man antingen som snobbig eller excentrisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.