En dålig nyhet

I går meddelade Europol att man gjort ett jättetillslag mot ett nätverk av människosmugglare. 103 personer arresterade i flera europeiska länder. Utan att veta något om detaljerna, hur de jobbade etc, kan man nog påstå att det är en dålig nyhet. Människosmugglare öppnar vägar till möjlig frihet åt enskilda människor. Det är gränserna som dödar.

Det här nätverket arbetade tydligen med rutten Afghanistan, Irak, Syrien, Turkiet och in i Europa. Det är upptrampade vägar. Rutinerna för att öka säkerheten för de som smugglas längs dem (i motsats till de i Nordafrika) är ofta utarbetade. De som nu arresterats har helt säkert varit livlina för tusentals på flykt från till exempel Asads galenskap i Syrien.

Jag anser det är viktigt att säga högt att sådana här tillslag är beklagliga, att de bara ökar riskerna för de som måste fly. Människosmugglare som arbetar med respekt för sina "kunder" ska bemötas med respekt. Jag önskar att fler börjar säga och skriva det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.