Klockren intellektuell

Varje dag kommer nya pessimistiska rapporter från tidningsfabrikerna. Men att Peter Wolodarski blir ny chefredaktör på Dagens nyheter är något helt annat: Det är äntligen en glad nyhet.

Wolodarski började på DN:s ledarredaktion som irriterande nyliberal pojke i Nils-Eric Sandbergs excentriska fotspår. Men när tiden vände, hösten 2008, var han vid Harvard, mitt i kraschens intellektuella stormcentrum. Han kom tillbaka som en helt ny skribent. Vem läser inte hans söndagskolumner?

Jag tittar på listan över Dagens nyheters chefredaktörer. Där finns Herbert Tingsten, Olof Lagercrantz, Svante Nycander och Arne Ruth. Men sedan tunnare och tunnare. Den beskriver en långsam devalvering av journalistikens och opinionsbildningens status: från publicister till tidningsmakare och ekonomer. Det har nu gått tio år sedan tidningen hade en chefredaktör som kunde skriva. Den senaste klarade knappt att föra en diskussion om publicistiska frågor. Ska man inte kunna ställa högre krav?

Till sist blir frågan ofrånkomlig: Varför ger man egentligen ut en morgontidning?

Med Peter Wolodarski som chefredaktör kan man kanske känna lite ny optimism. Utvecklingen har äntligen brutits. Dagens nyheter har fått en chefredaktör som inte bara skriver, utan också är en intellektuell som kan försvara publicistiska beslut med glans. Jag hoppas det innebär att Bonniers återvunnit sin gamla tilltro till journalistiken.

Ibland deltar jag tillsammans med honom i ”Panelen” i Sveriges radios program God morgon världen på söndagar. Jag kan avslöja att det är en märklig upplevelse. Vi andra har med små noteringar på lösa papper, vi stammar och flamsar en aning. Men Wolodarski behåller sitt outgrundliga leende och svarar klockrent med exakt välavvägda formuleringar. Han är så intelligent att jag blir alldeles matt. Efteråt brukar jag tänka tyst för mig själv att den enda förmågan han saknar är att våga ha fel.

Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.