Skräckabinettet.

För snart en månad sedan mailade Björn Elmbrant över en länk till megalång artikel i Der Spiegel (på engelska). Den blev liggande länge innan jag läste. Det gjorde egentligen inget för den har lång hållbarhet. Den är både fantastisk och skrämmande. Det är en rekonstruktion av toppmötet i Europeiska rådet 13-14 december 2012. Som vanligt hölls mötet, där Europas framtid diskuterades, bakom stängda dörrar.

Naturligtvis utvecklas rekonstruktionen till en svidande kritik av hru EU styrs i dag. Det förstärker den redan uppenbara bilden att parlamentet och kommissionen har både vilja och idéer om unionens framtid, men att regeringscheferna uteslutande ser de egna nationella intressena. Ingen verkar ens ha några känslor av ansvar för hela Europa. 

Mest avlöjande är porträttet av Angela Merkel. Offentligt säger hon en sak, verkar vilja utveckla unionen och stärka det gemensamma ansvarstagandet. Men på toppmötet saboterar hon med minutiös noggrannhet varje initiativ i sådan riktning. Hon är en uppvisning i politisk innehållslöshet. Det är förödande.

Reinfeldt figurerar också. Hans agerande påminner om Merkels. I Sverige framstår han som representant för en obruten svensk Europapolitik. Men Der Spiegel drar slutsatsen från toppmötet att han i själva verket är mer "aggressivt skeptisk till Europatanken än Cameron".

Min slutsats är enkel: Så här kan det inte få fortsätta. EU måste demokratiseras och den politiska makten förflyttas från regeringscheferna till det folkvalda Europaparlamentet. Då blir åtminstone debatterna offentliga. Där måste politikerna redovisa sina ställningstaganden. Där dominerar den gamla politiska dynamiken mellan vänster-höger och olika andra värderingar. De nationella egointressena tonar bort, och det gemensamma tar plats.

Men, herregud, ta tid i kväll och läs artikeln! Den är förödande och underhållande. Finns här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.