Ändra systemet, gör Sverige rikare

Nu ska Hinok Zakir (9 år), hans två yngre syskon och föräldrar tvångutvisas till Etiopien. Jag antar att de flesta redan känner till fallet. Hinok är född i Sverige, har gått på dagis och i skola. Han är svensk alldeles oavsett vad han har för slags pass eller dokument. Men regeringen har bestämt att jakten på papperslösa och de som nekats asyl ska skärpas. Polisen ska ägna mer tid åt att spana efter de skötsamma icke-brottslingar som är landets framtidshopp. Migrationsdomstolen anser att familjen Zakir saknar tillräcklig "anknytning" till Sverige.

Vem blir inte indignerad? Förtvivlad? Får ont i hjärtat?

Men vi kan inte bara hålla på och rädda enskilda familjer och individer från myndigheternas antihumanism. Det är systemet som måste ändras.

Alla barn som föds i Sverige bör automatiskt erbjudas svenskt medborgarskap, precis som i USA.

I Barack Obamas förslag till nya migrationslagar finns att den som levt åtta år som papperslös automatiskt ska slussas in på banan till medborgarskap, och alltså regulariseras, som det heter på byråkratspråk. I Frankrike och Storbritannien har man (om jag inte misstar mig) liknande regler men med kortare tid. Det borde Sverige också ha. Det behöver skapas fler vägar till uppehållstillstånd och möjligt medborgarskap. Kan konservativa republikaner i USA dra sådana slutsatser borde kanske även svenska socialdemokrater klara det. För var är ni, alla ni välfärdspolitiskt övertygade sossar, var finns era idéer, var finns era förslag, era röster?

Om detta funnits hade Hinok Zakir och hans bröder haft svenska pass och föräldrarna åtminstone uppehållstillstånd. Sverige hade a) varit rikare b)känt mindre skam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.