Den nya svenska modellen för medborgarskap finns i USA

;Vem har inte hört om nioåriga Hinok Zakirs familj utanför Sundsvall? Nu ska de tvångsutvisas till Etiopien. Men Hinok och hans två yngre syskon är födda här. Han har gått på dagis och i skola. Hans språk är svenska och hans hem i världen är Medelpad.

Migrationsdomstolen säger att det är föräldrarnas fel att Hinok fått så stark anknytning till Sverige. Men har de inte gjort precis som alla myndigheter alltid sagt? De har försökt integrera sina barn.

”Ska man utvisa barn som levt hela livet i Sverige,” undrar Hinoks lärare i SR:s Studio ett. Hon har just undervisat barnen om mänskliga rättigheter och Barnkonventionen. Nu förstår de ingenting.

Det är klart man blir indignerad. Förtvivlad. Får ont i hjärtat.

Men det räcker inte att bara rädda enskilda familjer och individer undan myndigheternas uppenbara antihumanism. Det är systemet som behöver ändras.

Ingen vet hur många det är som lever utan dokument i Sverige. Ibland kallas de papperslösa. De är säkert fler än 20 000. Lika många som bor i Falkenberg. Några har kommit hit för att jobba, andra är asylsökande som fått avslag. En del lever gömda, andra helt öppet som familjen Zakir gör.

Regeringen har beslutat att fler måste utvisas. Därför har polisen i Malmö sedan 2011 prövat nya jaktmetoder. De beskrevs nyligen i ett uppmärksammat reportage i magasinet Re:public. Polisen stoppar fler barn och vuxna på stan för ID-kontroller, ringer Barn- och ungdomspsykiatrin Bup, gör husrannsakningar och arbetsplatskontroller, hänger utanför Teamet för krigs- och tortyrskadade.

Redan tidigare väckte gränspolisens metoder i Malmös protester. Sommaren 2010 berättade Sydsvenskan (9/7) hur de regelbundet avbröt borgerliga vigslar. Vid ett tillfälle, strax före jul 2009, använde de pepparspray när de förde bort brudgummen. Är det så Sverige ska fungera?

Nu ska metoderna introduceras i Stockholm. Kontrollerna vid tunnelbanespärrarna har redan ökat. I fredagens DN (22/2) protesterade lokalpolitiker från båda blocken. Att polisen jagar människor som aldrig begått brott ökar inte tryggheten för någon.

Men att skuldbelägga polisen är meningslöst. Det är politiken som behöver ändras. De flesta papperslösa bevisar varje dag att de vill tillhöra Sverige. De kämpar med näbbar och klor för att hänga kvar. Hur många andra svenskar är lika hängivna det här landet? Det är helt enkelt dags att ersätta inhuman jakt med öppna vägar till medborgarskap.

I USA ligger frågan överst på dagordningen. President Obama kommer förmodligen föreslå att de som levt papperslösa ska få uppehållstillstånd efter åtta år, eller i vissa fall tidigare. Även konservativa republikaner verkar öppna för tanken. Men i Sverige är det fortfarande en icke-fråga. Varför?

På samma vis borde vi importera en fin och grundläggande amerikansk princip: att den som föds i landet automatiskt erbjuds medborgarskap. Det spelar ingen roll varför föräldrarna befinner sig i USA — som studenter, turister eller papperslösa — men det nyfödda barnet betraktas som amerikan.

Om dessa två principer gällt i Sverige hade Hinok Zakir och hans bröder redan haft svenska pass och deras föräldrar uppehållstillstånd. Sverige hade varit både rikare och känt mindre skam.

Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.