Inga röster, hårt arbete, stora pengar

Silvio Berlusconi har lyckats göra helgens italienska val till en rysare. Han gör det med mittenpolitisk populism. Den man enkelt kan sammanfatta med orden: Ge oss stålarna så vi kan shoppa ännu mer. Han ska inte bara sänka skatterna, han ska dessutom betala tillbaka dem till medborgarna, cash i handen.

I väntan på valutgången kan man "roa sig" med att läsa Amnestys rapport om migrantarbetarnas läge i Italien. Den gör frågan relevant var gränsen mellan tvångsarbete och lönearbete egentligen går. Lagstiftningen är riggad för att gynna företagarna och göra migranterna mer eller mindre rättslösa. Man köper och säljer de tillfälliga arbetstillstånden, som staten medvetet gjort för få. Kopplingen till organiserad kriminalitet verkar stark. Många har svårt att få ut sina löner, trots att man inte får mer än 20 euro per dag för att plocka apelsiner. Rapporten påminner om John Steinbecks beskrivningar från Kalifornien i "Vredens druvor". Men det finns också uppenbara likheter med läget för migrantarbetare i Sverige.

500 000 av migranterna är papperslösa. Många oavsiktligt, de är utlovade legala jobb, men när de kommer fram finns inga tillstånd och de saknar pengar till biljetten hem. För en del blir det tvångsarbete. Eftersom Italien kriminaliserat papperslösa är de totalt skyddslösa. Vid misshandel, våldtäkter eller lönebedrägerier kan de inte gå till polisen.

Men det är migrantarbetarna som får jorden att snurra. Nya siffror från Världsbanken visar att migranterna betalar hem mer pengar än någonsin, så kallade remitteringar. 2012 blev det 530 miljarder dollar. Men det är bara de som går via banksystemen, väldigt mycket pengar skickas också längs mer informella vägar.

Det är otroligt mycket pengar. Om man räknade dem som ett eget land skulle de bli världen 22:a största ekonomi, större än t ex Iran och Argentina. För enskilda länder kan betydelsen vara enorn. Liberia får t ex 31 procent av sin BNP från migrantpengar. Men även rika länder tar emot stora summor från utvandrade. I Frankrikes fall: nästan 19 miljarder dollar, mer än vad som försvinner ut ur landet.

Migranterna gör världen rikare. De gör det genom hårt hederligt arbete — inte genom gratispengar från italienska statskassan. De är värda respekt och beundran. Men i Europa föraktas de.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.