Äntligen

I morse rapporterade P1 Morgon om att det äntligen verkar finnas ett färdigt förslag om en folkvald ordförande till EU-kommissionen. Vid nästa val till Europaparlamentet kommer de olika partigrupperna gå fram med egna kandidater till ordförande. Flera politiker och partigrupper har länge velat ha det så. Nuvarande ordförande, José Manuel Barroso, ställde sig bakom idén i höstas. Jag har argumenterat för den ända sedan jag läste Simon Hix bok What´s Wrong With the European Union and How to Fix It där jag först såg förslaget.

Det är en viktig demokratireform och ett steg mot en mer sammanhängande europeisk politisk debatt och kampanj under valrörelsen. Det innebär att kommissionen i första hand kommer stå till svars inför parlamentet — inte inför regeringscheferna — och därmed uppfylls ett viktigt villkor för medborgerlig demokrati.

Tidigare har kommissionens ordförande utsetts bakom stängda dörrar av regeringscheferna i Europeiska rådet, genom kohandel och smussel. Nu blir det ett öppet val mellan olika politiska inriktningar: vänstern, högern, de gröna, etnonationalisterna, etc.

Det gör mig enormt lessen att höra en socialdemokrat som Marita Ulvskog argumentera mot en sådan demokratisk reform. Ja, hela det svenska socialdemokratiska partiet verkar vara mot. De verkar leva i en svensk ostkupa. Var tog de demokratiska reflexerna vägen? Vad är det för fel med en folkvald ordförande för kommissionen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.