Irak, Tingsten och interventioner

I dag skriver Per Svensson om kriget i Irak i Sydsvenskan. Han stödde kriget, åtminstone när det började. I artikeln brottas han med idén om militära interventioner mot tyranner, ungefär som jag gjorde i Dagens arena i veckan. Vi drar helt olika slutsatser i Irakfrågan. Men delar utgångspunkten att det är en evigt svår, och plågsam, fråga. När är bomber rätt och när är de fel?

Men jag tycker han gör ett grundläggande fel. Kriget i Irak var aldrig någon humanitär intervention för att försvara människors rättigheter. Det var ett krig som helt motiverades med Saddam Husseins påstådda tillgång till massförstörelsevapen.  De sågs inte ens som i första hand hot mot irakierna, utan mot Israel och Europa. Det var "vi" som skulle skydda "oss" mot Saddam Husseins vapen. Man kan återvända till Per Ahlmarks ettriga kampanj i DN för kriget. Han brydde sig inte heller om mänskliga rättigheter. Det var bara vapnen, vapnen, vapnen. Ett berg av lögner.

Att beskriva kriget i Irak som en humanitär intervention kan få allvarliga konsekvenser. Och jag tror Per hamnar i dem när i sin artikel spekulerar i att katastrofen Irak omöjliggjort framtida humanitära invasioner.

Men på senare år har europeiska länder varit inblandade i två framgångsrika interventioner: Libyen och Mali. Däremot tror jag kriget i Irak fick alla interventionister att nyktra till: det finns gränser för vad ett ingripande kan klara. Det är därför Europa, USA och många andra länder ligger lågt i Syrienfrågan. Bomber skulle sannolikt bara göra situationen ännu värre. 

En helt annan sak: I dag kan ni läsa utdrag ur min kommande tingstenbok i Expressen. Herbert Tingsten insåg också att man ibland måste uthärda passivitet. han tog ställning mot västligt ingripande när polska arbetare gjorde uppror 1956 och även när ungrarna gjorde revolution senare samma år. Han skrev flera ledare där han tog skarpt avstånd från idén om preventiva krig. USA motiverade kriget i Irak som ett preventivt krig, inte som ett humanitärt. Tingstens argument håller än.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.