House of Cards?

I går såg jag klart första säsongen på House of Cards, Netflix teveserie från Washingtons politiska maktelit. Den har höjts av svenska tevekritiker och kulturskribenter. Jag fattar inte. Visst, det är snyggt filmhantverk, Kevin Spacey är outstanding i huvudrollen och dialogen smart. Men handlingen är tunn och trovärigheten … ja, vad ska man säga om den?

Det som stör mig är att alla politiker framställs som konsekvent onda. Inte lite chict ondskefulla, men avgrundsdjupt. Kevin Spacey är demokraternas inpiskare i Representanthuset. Han har inga politiska ideal, bara kalkylerad karriärhunger. Han vandrar över döda. Så där är det ju inte. Inte ens i Washington. Det amerikanska problemet är väl just nu det motsatta: för mycket doktrinära och starkt övertyga högerpolitiker som vägrar ta hänsyn till "det vanliga" pragmatiska maktspelet och bara driver idépolitik.

House of Cards energi kommer från rent hat mot politiken. Serien bekräftar egentligen den bild av Washington som tepartyrörelsen lever på i USA och Sverigedemokraterna i Skåne. Den fullföljer högeroffensiven från 24 och Homeland. Ibland blir det bra teve, men alltid motbjudande politik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.