Blandar bort korten

När larmet lagt sig kommer alla märkliga turer kring Omar Mustafa ändå efterlämna en viktig fråga. Vem ska man ha dialog med?

I troende sammanhang har det utvecklats en nästan gränslös vilja till samtal och inkludering. Politiken rusar fram i annan riktning. För en socialdemokrat har det blivit självklart att antisemiter och homofober ska isoleras och nedkämpas. Dialog leder för det mesta till erkännande av motståndaren. Det är en slutsats många oroliga demokrater dragit i Europa på 2010-talet. Omar lever i båda världarna; alltså har han först försvarat dialogen, sedan förkastat den.

I sitt avskedsbrev försöker han blanda bort korten. Det som hänt är ”en skrämmande signal” att man inte kan förena uppdrag i partiet och ”det muslimska civilisamhället”. Verkligen? Man bör påminna om att han skriver utifrån en sårad maktposition som ordförande för en riksorganisation. Han är inte en vanlig troende med enkla uppdrag i moskén.

Bland de som under veckan kastat sig kritiskt över Mustafa finns naturligtvis många islamofober och invandrarmotståndare — även långt in i socialdemokratin. Glastaket är ett fenomen som inte bara sänker kvinnor. Läget i arbetarrörelsen är i det avseendet tämligen katastrofalt.

Men var det därför han tvingades lämna partistyrelsen?

Gör ett tankeexperiment. Tänk om han hetat Lindgren och som ordförande för Stockholms största katolska församling ordnat en mäktig konferens, bjudit in kända homohatande och judeföraktande katolska präster och sedan oväntat blivit invald i SAP:s partiledning. Skulle han ha sluppit gatlopp i media, fått support från Stefan Löfven och suttit kvar utan protester? Nej, jag tror inte det.

Vänsterns tolerans för dialog med de intoleranta är just nu minimal. Det kan man förstå. Men den här gången är det möjligt att offret råkade bli en person som tänkt helt rätt — i sitt sammanhang.

Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.