Lästips

I morse läste jag Nalin Pekgul på DN debatt om Omar Mustafa och Muslimska brödraskapet. Det är en artikel som behövdes i den infekterade debatten. "Affären Mustafa" kan inte bara handla om klantiga och intriganta socialdemokrater i Stockholm. Den har även uppenbara politiska dimensioner. Nalin pekar ut en av dem. Jag tycker hon generaliserar otillåtligt om islamismens karaktär (det finns många slags islamismer, eller hur?), men hon säger ändå något väsentligt.

Själv lyckades jag till sist skriva min ledare om hungerstrejkerna på Guantanámo som började för två månader sedan. "Av de 166 fångaran är det nu 52 som hungerstrejkar, och antalet verkar stiga. 15 av dem tvångsmatas. Enligt läkare är situationen direkt livshotande för åtminstone en av dem, Musa'ab Omar al-Madhwani. En brittisk medborgare som också strejkar har berättat för sin advokat att fångar snart kommer börja dö." Det är märkligt att strejkerna inte rapporteras mer i svenska medier.

Och den som vill fördjupa sig i diskussionerna om vägar till medborgarskap för papperslösa bör läsa en lång artikel i senaste American Prospect. Den handlar om de amerikanska diskussionerna och förhoppningarna att under året kunna besluta nya regler. Det verkar bli ett slags regulariseringsprocess. Jag hade hoppats de skulle hitta en smart kontinuerlig lösning hur papperslösa efter en tid kan slussas in mot rättigheter. Men så verkar det inte bli. Det kan kanske bero på att strömmen av papperslösa från Mexiko nästan upphört; fler lämnar nu USA än försöker ta sig in. Slutsatsen man kan dra är att amerikanska republikaner i migrationsfrågan är mer humana än svenska socialdemokrater.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.