Att skriva är som att åka tunnelbana

Le Clézio är verkligen ingen novellist. Hans format är romanen. Jag har börjat uppskatta honom mer och mer. I synnerhet böckerna som utgår från hans familjs historia: Afrikanen, Allt är vind och Hungerns visa. Underbara.

Men novellsamlingen Berättelsen om foten är ändå rörande — jag tror det var just det ordet Nina Lekander använde i sin recension i Expressen. Berättelserna fångar människor, påfallande ofta kvinnor, som av olika orsaker lever i utsatta lägen. Le Clézio har utvecklats till en postkolonial författare; som europé men med sin familjehistoria i kolonierna, inte olikt Marguerite Duras. Han rör sig obehindrat mellan miljöer och situationer i Liberia, Frankrike och Mauritius. Alla är olika, men sammanbundna av att vara människor: ensamma, rädda, bräckliga och på spaning efter livet. Det blir ett slags globallitteratur. Läs öppningsnovellen. Eller den om två unga flickor under terrorn i Liberia — den ena från en by på landsbygden, den andra från diplomatkvarteren.

Den sista texten är ingen egentlig novell, mer ett slags förklaring av det egna skrivandet, under en resa i Paris tunnelbana. Den fångar mig. "Att skriva är som att åka tunnelbana". Människorna skyndar förbi. De bär på egna hemligheter, överraskningar och banaliteter — berättelser.

"Alltså färden i en vagn under markytan. Jag befinner mig i ett slutet rum, i ett rymdskepp som har sänts i väg i tomrummet mellan två punkter på en linje. Tunnelbaneperspektivet frigör mig ur verkligheten, jag försätts i ett tillstånd av viktlöshet — av overklighet. Fysiskt och mentalt flyter jag mellan påkoppling och frånkoppling, eller bättre uttryckt, mellan vaka och sömn, förs långt från nuet mot en osäker framtid och varseblir kommande förändringar."

Han berättar hur han deltagit i jakt med indianer i Panamas urskogar där mjukhet, fantasi och instinkter varit vägledande. Det "återuppväcker djuret inom människan". Att binda samman tunnelbanor med urskogar känns verkligen som Le Clézios litterära geografi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.