Dagboksläsning

De senaste tio dagarna har jag ägnat mig åt Agneta Klingspors sexliv 1962-92. Inte bara sex, men mycket. Alla har väl hört talas om hennes genombrottsbok Inte skära bara rispa som kom 1977. Men hur många har läst den? Inte lika många. Eller hur? Gör det nu då. Ta med den på semsterresan. Den finns i Atlas nya pocket Dagböckerna tillsammans med fortsättningen Nyckelroman. Jag lovar. Det är roligt. Hennes längtan efter att smälta samman med en annan slits med hennes behov av absolut frihet. Det fungerar illa, ungefär som anarkismen. Men blir en dagbok som kommer finna läsare, antagligen mest unga kvinnor, långt efter att både Klingspor och jag försvunnit från den här världen. Jag tänker då i första hand på Inte skära bara rispa. Hon började skriva dagboken när hon var sexton år; vilken brådmogen skribent och stilist!

Hon skriver under det radikala 1960-talet, hon är feminist och socialist, men hon fyller sin dagbok med det mest privata: sex, ångest, längtan. Politiken skymtar mest i förbigående.Och hennes pappa, visst påminner han om Karl Ove Knausgårds? Och han efterlämnar också liknande sår.

Samtidigt har Klingspor också satt samman olika artiklar från 1978 till i dag i Tji fick du. Ja, det är ingen vanlig klippbok. Hon har klippt och klistrat och skrivit om lite och helt enkelt gjort ett slags re-mix, ett kollage som får eget liv. Det är skitkul. Och intelligent. Hon lyckas verkligen få fram tiden som en cirkelrörelse, tiden är inte linjär hos Klingspor, den lagras snarare vertikalt än rör sig horisontellt. Jag läser hennes Stockholmstexter från 1970- och 80-talen och inser att de handlar om dagens stad.

Jag håller fortfarande på med Tji fick du och njuter helt av hennes infallsrika stil. Det kan hända vad som helst i texterna. Agneta Klingspors senaste böcker har över huvud taget varit speciella upplevelser. Hon fick enormt mycket orättvis skit för Inte skära bara rispa. Då skrev hon som ingen annan. Det gör hon nu också — men med en säkerhet (och trygghet) som verkar nyvunnen. Jag måste försöka hinna läsa alltsammans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.