Proteströrelsen

I dag skriver Petter Larsson om de globala proteströrelserna i Sydsvenskan. Det är den bästa text jag läst om dom i svensk press. Han uppmärksammar bland annat det helt centrala att det inte i första hand är de fattiga som gått ut på torgen, men den unga universitetsutbildade medelklassen. Han citerar två forskare: "Det här är ungarna som gjorde allt rätt. De gick i skolan, de tog examen — och sedan mötte de denna mycket problematiska arbetsmarknad". Det vi ser är de inställda löftenas uppror. De som ockuperar torg och demonstrerar i Kairo, Istanbul, Madrid, New York, Sao Paolo är de skötsamma som fått löfte om ordnat medelklassliv men sedan inte fick något alls. De är den nyliberala epokens barnbarn. Sanningens ögonblick, om man så vill. Läs Petter Larsson här. Han skriver fortsättning på torsdag. Jag ser fram mot den.

Jag läser i Guardian i dag att Merkel nu, i spåren av Snowdens avslöjanden, verkar sluta upp bakom EU-kommissionens viktiga förslag till dataskyddsdirektiv — som förhalats i över ett år av medlemsländernas regeringschefer och utsatts för spärreld av lobbyistprotester från både Facebook, Google och USA:s regering. Nu kanske något kan börja hända.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.