Lördag

I går publicerade Dagens arena min ledare om Syrien, där jag försökte famla mig fram till en ståndpunkt hur omvärlden bäst reagerar på gasattacken i Ghouta, och det är inte enkelt. Jag tror Hans Blix har rätt. Det övergripande målet, som måste bestämma reaktionen, är att få ett slut på dödandet och hitta något slags vapenvila i inbördeskriget.

I dag ska jag delta i seminarium på ABF med bl a Thomas Hammarberg och Lena Sundström om USA och "Kriget mot terrorismen" inför Obamas besök. Jag ska prata om drönarna. Och min slutsats är samma som Guardians Simon Jenkins drog i januari att drönarna är ett större hot mot världsfreden än kärnvapen. Obamas hela presidentperiod kommer minnas för drönarna, de hemliga krigen och de utomrättsliga avrättningarna. Sjukförsäkringsreformen, den största sociala reformen i USA på fyrtio år, ligger redan i skugga av drönarna. Arvet påminner om det efter Lyndon B Johnson. Han blev sammankopplad med Vietnamkriget i stället för sitt framgångsrika "Krig mot fattigdomen" på hemmaplan.

Det märkliga med Obama är att han verkar så kristallklart medveten om situationen. Jag misstänker att han skulle hålla med om det mesta jag tänker säga på seminariet. Hans olika tal och uttalanden tyder ju på att han fattar allvaret i den starka kritik som finns i USA. Men ändå väljer han att fortsätta. 

Den som vill ha info om drönarkrigen ska kolla Bureau of Investigative Journalism i London. Deras hemsida anses ha stor trovärdighet i sina rapporter om drönarattacker.

I går recenserades Lars Noréns dagböcker. Jag är helt ointresserad. Kommer aldrig läsa dom. Men Per Svenssons recension i Sydsvenskan var fin: "Huvudpersonen, låt oss kalla honom ”Lars”, är en framgångsrik, åldrande representant för den kulturella postborgerligheten med dess konforma konsumtions- och värderingsmönster: lägenhet i innerstaden, märkeskläder i svart och grått, italienska kaffebarer, skaldjur, reflexmässig USA-kritik, designintresse, självupplevd vänsteridentitet, relationstrassel, vinterkräksjuka." Läs den — recensionen, alltså.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.