Betongsafari

I morgon har Robert Fux enmansföreställning Betongsafari premiär på Stadsteatern i Skärholmen. Jag ska gå. På Stadsteaterns hemsida såg jag att alla föreställningar — som är ett slags bussresor — redan är utsålda.

Redan innan premiären har föreställningen fått kritiska kommentarer. Det är inte konstigt. Betongsafari är ett ord med associationer som kan få vem som helst att snurra — men i det här fallet är meningen uppenbart ironisk. Frågan om staden, förorten och orättvisorna är minfält. Ett felsteg och allt exploderar.

Kolla till exempel den oerhört fyndiga bloggen Betongsafari, som startats som motreaktion av en driftig skribent jag känner. ETC har uppmärksammat kritiken i en kort artikel.

Stadsteaterns hemsida står det i annonsen att föreställningen är "Fritt efter boken Där jag kommer från — kriget mot förorten av Per Wirtén". Jag upptäckte det när jag fick inbjudan till premiären. Jag blev lite förvånad, eftersom föreställningen tidigare presenterats utan att min bok nämnts. Men samtidigt blev jag glad. Mitt förtroende för både Robert Fux och Stadsteatern i Skärholmen är stort. Vi träffades några gånger när min bok kom ut och pratade. Robert ville göra en föreställning. Men sedan kom annat emellan. Han gjorde Orlando baserad på Virginia Woolfs bok. Nästa år ska han göra Tingstenmonologen med manus baserat på min biografi. Jag visste att han fortfarande höll på med förortsidén, men trodde att han lämnat min bok långt bakom sig. 

Den ursprungliga presentationen av pjäsen på Stadsteaterns hemsida är ändrad. Den som ligger där nu är skarpare och mer politisk. De första punkterna är hämtade direkt från min bok.

En del har vänt sig mot att föreställningen är en bussresa. Det är naturligtvis riskigt. Ska man åka och titta på de instängda förortsborna? Men det finns en historia kring Stadsteatern, bussresor och radikal stadspolitisk kritik. På 1970-talet ordnade samma teater föreställningen Buss på stan som blev en stor succé och ett viktigt inlägg i den då heta debatten om rivningarna, kommersialiseringen av stadsrummet och Almprotesterna. Nu är det dags för en lika het stadsdebatt, den här gången om andra saker, bland annat om förortsföraktet. I bästa fall kommer Betongsafari få samma effekt som Buss på stan hade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.