Fotnoten

Nu har Obama åkt igen. I går undrade jag i Dagens arena om hans besök: Till vilken nytta? Jag antog att det skulle bli en förlorad möjlighet. Det är tråkigt att medge. Men jag fick rätt.

Under gårdagen upprepades att det var ett historiskt möte. Jag förstod aldrig på vilket sätt. I dag förklarar SvD:s ledarsida saken med den pompösa rubriken "En epokgörande händelse". Per Gudmundsson förklarar att besöket bevisade att "Nu är vi en normal och pålitlig västlig demokrati. Det är historiskt." Är det inte lite rörande i sin grandiosa inskränkthet? Det enda som hänt i landet är väl att det för första gången har en statsminister som inget har att säga.

Guardian noterar den "epokgörande händelsen" som en "stop-over" på väg till G20. En fotnot i tidens ström.

I dag har Guardian en annan artikel som handlar om förändringar som är epokgörande och historiska på riktigt. Det har skrivits massor — av mig också — om hur Obama vunnit två valsegrar på en mångkulturell koalition.En ny undersökning avslöjar att samma fenomen kan avgöra det brittiska valet 2015. De så kallade minoriteterna kommer ha en nyckelroll. Läs här om hur det politiska landskapet vänder. Det parti som bejakar mångkultur, bekämpar diskriminering och är öppet för kandidater som inte har vit hudfärg ligger bra till. Sverige närmar sig snabbt samma situation. Det finns skäl att vara optimist. Men förstår de rödgröna partierna vidden av skeendet? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.