OBS

Nu ska radioprogrammet Obs läggas ner. Jag har väntat länge på att det ska hända. Obs var ju ett program som in i det längsta envisades med att vara annorlunda. I dagens nervösa, osäkra och likriktade mediaklimat kan inte det accepteras av chefer utan egentligt intresse av kultur- och idédebatt. De kommentarter som kommit från olika chefer, till exempel för SR:s kulturredaktion, bekräftar att de ser annorlundahet, annanhet och avvikelse från normer som stort problem. Obs gjorde "radio slow". Att det fick fortsätta irriterade många. För en del mediachefer verkar Obs varit en ren provokation.

Jag brukar sällan protestera när gamla programformer läggs ner. Förändring tillhör journalistikens villkor. Men i det här fallet handlar beslutet inte om en ambition att göra bättre, men att likrikta och vattenkamma.

Jag har ofta medverkat i Obs. Men tyvärr mer sällan de senaste åren. Det har alltid varit intressanta upplevelser. Jag fick nämligen ofta reaktioner från lyssnare, inte från andra kulturskribenter (som sällan verkar lyssna på programmet), inte heller från de som läser kultursidor och -tidskrifter men från helt vanliga radiolyssnare. Med mina obs-inlägg har jag nått ut mycket bredare än när jag skriver för Expressen kultur. Det som verkar smalt och svårt kan i själva verket vara väldigt folkligt. Jag kommer sakna Obs. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.