Inbördeskrig

Efter amerikanska presidentvalet förra hösten trodde jag och många andra att republikanerna skulle drabbas av förödande bråk mellan den konservativa högern och de något mer pragmatiska sk Gamla partiapparaten. Men återigen var deras parti förbluffande disciplinerat. Inget hände. Men efter kompromissen om skuldtaket och budgeten verkar inbördeskriget brakat loss på allvar. I helgen hade NY Times en artikel värd att kolla in.

I svensk nyhetsrapportering har inte uppmärksammats att en majoritet av republikanerna i Representanthuset faktiskt röstade mot uppgörelsen. 62 procent av dem gick mot sin talman John Boehner. Och de verkar inte ha gett upp. Senator Ted Cruz från Texas är gestalten som nu polariserar partiet som karismatisk ledare för den konservativa högern. Bakom honom finns mäktiga Heritage Action / Heritage Foundation — som tidigare var viktig tankesmedja för högern men förvandlats till ren och välfinansierad propagandacentral.

Men andra delar av partiet verkar definitivt ha tröttnat. USA:s handelskammare har beslutat att kompromissen i kongressen blir vägledande för vilka republikaner de ska supporta i viktiga mellanårsvalet 2014. De som var mot kompromissen, tepartyhögern, ska inte få stöd. Karl Roves pengamaskin Conservative Victory Project har beslutat att försöka hindra dem i kommande primärval. Roves kommentar till striderna är intressant: "Successful movements inside parties are movements that persuade people." Huruvida tepartyrörelsen är en sådan säger han "The jury is out". Jag tror Rove har rätt. Det här upproret från höger inom det republikanska partiet kan i slutändan mycket väl ta kontroll över partiet. De är unga, de är övertygade och de har folkliga rörelser. Deras parti har riggat valkretsar som gynnar dem (se min ledare i Dagens arena för ett tag sedan). Men de saknar det som är viktigast: stöd från en majoritet av landets befolkning. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.