Bokindrag

Den indiska yttrandefroheten pressas hårt av hindufundamentalister. Nu har Penguin beslutat att dra in och bränna boken The Hindus: An Alternative History efter en rättskampanj som drevs av en 84-årig fd rektor, Dinanath Batra och hans organisation — och bakom dem hela apparaten av hindunationalistiska rörelser. Boken är skriven av Wendy Doniger, professor i religionshistoria vid University of Chicago.

Det verkar vara den gamla vanliga striden mellan fritt tänkande och religiös ortodoxi. I en intervju förklarar författaren Hari Kunzru — som tidigare hamnat i trubbel för att han försvarat Satansverserna i Indien — att provokationen helt enkelt är att Doniger "emphasizes that Hinduism has never existed as a single pure orthodoxy" men "emerges from many linked traditions and folk practice." Det har vi hört förut, inte minst i form av det ibland dödliga påståndet att det bara finns en islam, och inte många olika. 

Batra försvarar angreppet med att Donigers förhållande till hinduism är "that of a woman hungry of sex". Det låter också välbekant. Inget upprör de inskränkta så mycket som kombon kvinnor och sexualitet.

I Sverige har Norstedts beslutat att inte alls ge ut Paul Frigyes bok om Jan Guillou. Det räckte inte att ändra de sakfel som upptäckts. Boken ska köras till soptippen. Det går naturligtvis inte att jämföra med den indiska striden om tryckfrihet och Penguins kapitulation. Men jag tycker ändå beslutet är obehagligt. Norstedts har ingen ordentlig förklaring. Fanns det fler fel? Eller blev det bara för jobbigt att ge ut en bok som trampade en makthavare på tårna?

Norstedts ser sargat, oseriöst och svagt ut. Tur att jag inte längre ger ut mina böcker där, tänker jag. Först ger de ut en bok med uppenbara fel (men uppriktigt talat inte så in i helvete allvarliga sakfel), sånt kan hända, men efter att ha hånats av Guillou (hade de väntat sig nåt annat?) drar de in hela boken.Vem vågar nu ge ut en bok på Norstedts med kontroversiell kritik av makthavare?

Fallet Frigyes/Guillou aktualiserar återigen bokförlagens behov av något slags etiska riktlinjer, ungefär som de pressen har. Det har blivit lite för populärt att dra in böcker. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.