Krim, Bosnien, Srebrenica?

Det är möjligt att jag, och många andra i min generation, har krigen i Jugoslavien "på hjärnan". Få saker har format min syn på Europa som de krigen gjorde. Men det har varit omöjligt att inte tänka "Jugoslavien" när jag följt utvecklingen i Ukraina. Tidigare i dag läste jag den första rapporten från Krim som oroar sig över samma sak. Den är skriven av Die Zeits tidigare redaktör Jochen Bittner. Om han har rätt i sina farhågor är den en första larmartikel. Jag hoppas det inte behöver skrivas fler. Läs.

Konflikter som den på Krim kan inte längre hållas isolerade. De globaliseras. Blir radikalare. Dras in i större nätverk av konflikter och krig. Bittner träffar beväpnade frikårer från Serbien — Cetniks — som är på plats för att försvara "det slaviska" mot USA och Europa. Han ställer sedan frågor till radikala muslimer på halvön om jihadister är på väg in. Han får inga ordentliga svar. Snabbt delas en landsdel som inte varit det. Tillhörigheter renodlas och lojaliteter tvingas fram med blixtens hastighet.

Så här skriver han: "The referendum has been a catalyst for disintegration. Different cultural and ethnic identities that used to coexist peacefully already appear to be mutual threats. In the eyes of many of the 60 percent of the Crimeans who identify as Russians, it’s the Ukrainian-speaking Crimeans (roughly 40 percent of the population) who keep messing up their lives. After 20 years of, as they see it, experiments with democracy that only led to chaos, they want to return to the strong and ordering hand of Moscow. People who topple Lenin statues, they say, must hate Russian identity as a whole.

The pro-Ukrainians hit back, saying people who demean the Kiev protesters as fascists reveal their Communism-tainted authoritarian mind-set.

The rift runs through families and workplaces. Western-minded children are aghast at fathers who join pro-Russia militias. What we are witnessing in Crimea — as well as in Eastern Ukraine, where pro-Russians have started calling for their own referendums — is nothing less than the emergence of two nations within one state."

Och allt är Vladimir Putins fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.