Sofi Oksanen

I dag skriver författaren Sofi Oksanen en stenhård artikel på Expressen kultur. Bra! Men i motsats till Oksanen anser jag att diplomati och förhandlingar är nödvändiga. Man måste leta politiska lösningar — även om motparten, Putin, lever i ett maktpolitisk självbedrägeri. I går beslutades att EU ska skicka observatörer till östra Ukraina (och till Krim, men där kommer de aldrig släppas in, så det är bara att glömma). Men det räcker inte. Jag skrev i krisens början att det behövs tiotusen obeväpnade europeiska observatörer i östra Ukraina för att hindra framprovocerat inbördeskrig och rysk inmarsch. Det gäller fortfarande.

Jag delar Oksanen pessimism. Krim är bara början. Krisen i Ukraina kan bli mycket värre. Frågan är hur man bäst stoppar Rysslands etnoimperialistiska vilja till expansion. EU:s sanktioner är som myggstick. Men militarism är också maktlöst — och destruktivt. 

Oksanen har en viktig poäng. Just nu talas det mycket om att man måste förstå Rysslands bevekelsegrunder. Och det gör ju Oksanen. Hon förstår dem som koloniala. Men det som glöms, som hon utgår från, är att vi också måste förstå den erfarenhet av rysk-sovjetisk ockupation och total dominans hela östra Europa känner in i märgen. Det är ju den erfarenheten som bär hennes kompromisslöshet. Ryssofobi? Ja, men motiverad av minnen.

Oksanen: "Jag vaknar varje morgon och undrar om i dag är dagen då Östeuropa åter ska säljas. Jag kollar min telefon, och eftersom den tills vidare inte innehåller alltför alarmerande budskap, om än inte heller glädjande, öppnar jag datorn, går igenom nyhetsrubrikerna och undrar fortfarande om det ska ske i dag eller om det blir i morgon."

Det var inte svårt att ta ställning mot ockupationen av Irak eller Bushs "Krig mot terrorismen". Det borde vara lika enkelt att ta nu ställning mot den ryska politiken. Imperiepolitik som imperiepolitik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.