Jag väljer EU, MP och Tobin

Jag hörde att MP:s Isabella Lövin i SR:s utfrågning i morse svarade rakt och enkelt på frågor om Tobinskatt i EU. Partiledarna har ju svävat lite på målet om att EU på så vis ska ha beskattningsrätt. Att förslaget, som de flesta europeiska vänsterpolitiker stöder, hamnat i MP:s valmanifest beror på att medlemmarna röstat in det — intressant, kanske en signal på var MP kommer ta vägen i Europafrågan de kommande åren.

I Sverige tar både S och V skarpt avstånd från en europeisk Tobinskatt. Vem blir förvånad?

Nu tror jag frågan om en europeisk Tobinskatt är körd. Flera länder kommer kanske införa skatten, men pengarna stannar säkert i deras egna budgetar. Striden om EU-skatt är antagligen förlorad, den här gången men kommer återvända. Jag gillar MP:s ställningstagande ändå. Det gör att jag kommer rösta på dem i årets Europaval. Det innebär att jag väljer den gröna partigruppen. Där ingår ju Daniel Cohn-Bendit — en gammal idol. Jag har alltid röstat på S till Europaparlamentet. Men med Marita Ulvskog överst är det otänkbart. Läs också Eric Sundströms ledare på Dagens arena, och kolla kommentarsfältet! Jag är inte ensam om min ovilja. Hur kunde de sätta Ulvskog överst? Vilket haveri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.