Kineser i Kairo

För någon månad sedan kom Middle East Report med ett temanummer om Kina i Mellanöstern. Det lät spännande men visade sig vara ovanligt slätstruket för att vara MER. Men där fanns en fin liten artikel om hur kinesiska migranter skapar oro i Kairo. Reaktionerna från många egypter är som en spegel av rasismen migranter möter i Europa. De anses konkurrera ut egyptiska gatuförsäljare genom att sälja billigare. Men starkast sökljus riktas mot unga kinesiska kvinnor, som gifter sig med egyptiska män. Äktenskapsmarknaden anses vara invaderad av kinesiskor, som även där fungerar som ett slags låglönekonkurrenter. Att gifta sig med en kinesisk kvinna är rent faktiskt billigare. Kombinationen av rasism och kvinnoförakt påminner om det som odlas av Sverigedemokraternas stormtrupper i Sverige. "Media portraits of Chinese brides are a prime example. The potential bride is frequently described as if she were exactly like the cheap Chinese goods that flood the market."

Varför fastnade jag för just den här artikeln? Dels besrättade den något jag visste noll om. Jag upptäckte något nytt. Dels för att den visar hur migration är ett globalt fenomen. Vi betraktar Egypten, och hela Nordafrika, som uteslutande utvandrarländer — många framkallar bilder av hur de sköljer in över Europa i stora okontrollerbara vågor. I själva verket är de också invandrarländer, precis som Sverige. I Kairo lever kinesiska "enklaver". Kairos invånare tvingas brottas med ungefär samma frågor som migrationen väcker i Botkyrka. Migration och det kosmopolitiska är, som Zygmunt Bauman skrivit, mänsklighetens öde. Den globala migrationen berör alla, och den är inte en övergående fas som en del drömmer om. De som vill trolla bort migration och migranter kan bara göra det med brutalt naket våld. Det är det öde SD pekar ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.