Det postkoloniala Öst

Jag har slutat prenumerera på SvD. Nyhetssidorna blev så lidande av de senaste nerskärningarna att jag gav upp. Man kan inte betala 4000 kr om året bara för bra kultursidor. Och jag märker hur tidningens närvaro glider bort när jag inte får den på papper. Jag glömmer kolla svd.se.

Men jag saknar verkligen Hynek Pallas texter och filmrecensioner. Och nu hittade jag en angelägen artikel han skrivit tidigare i veckan om hur även de gamla Sovjetrepublikerna och lydstaterna i östra Europa bör förstås som postkoloniala tillstånd. Jag tror han har en stor poäng. Han citerar Sofi Oksanen. Hon gör sedan ockupationen av Krim en viktig insats. Jag blir också mer och mer intresserad att återvända till de gamla dissidenternas böcker. I somras läste jag Czeszlaw Milosz klassiker Själar i fångenskap. Det finns en erfarenhet i de länderna som är underskattat. Läs Pallas artikel. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.