Snart val i USA

Nästa amerikanska valrörelse närmar sig, inför mellanårsvalet till kongressen i november. Det ser mörkt ut för demokraterna. Med rätt stor sannolikhet kommer de förlora majoriteten även i Senaten.

Det politiska läget i USA är underligt paradoxalt. En liten men klar majoritet av amerikanerna stödjer nu demokraterna, det är svårt att se hur republikanerna ska kunna vinna nästa presidentval, men å andra sidan är det mörkt för demokraterna på alla andra fronter: delstatsguvernörerna, Representanthuset och Senaten.

Senaste numret av American Prospect är ett måste läsas för den som är intresserad av läget för demokraternas vänstersida. Harold Meyerson skriver t ex  om de grundförändringaran i samhället som talar för "liberals" — och det är många. Andelen registrerade demokrater som uppfattar sig som "liberals" har svängt till en majoritet, en rätt otrolig scenförändring. De latinos, som utvecklats till en av partiets verkliga väljarbaser, är klart radikalare än vita amerikaner. Samma sak med de unga väljarna som tagit ett lika klart steg till vänster jämfört med resten av USA — en undersökning från Pew avslöjade att 49 procent av dem har en positiv uppfattning om socialism, medan 46 procent hade en positiv uppfattning av kapitalismen. Och 26 av landets 30 största städer styrs nu av demokratiska, ofta rätt progressiva, borgmästare.

Siffrorna nekräftar den gamla idén om en "emerging democratic majority". Men Meyerson påpekar att de inte räcker. Partiet måste uppfinna en ekonomisk politik och fördelningsmodeller som kan reparera den kollapsande medelklassen för nytt välstånd. Och på den punkten är de lika handfallna som Europas (även Sveriges) Socialdemokrater. "Rebuilding that middle-class majority requires Democrats to embrace ideas and find a voice as new to them as the cadences of the New Deal were to the Democrats of 1933."

Meyerson nämner ett förslag som partiet diskuterar. Att sänka skatten för de företag som förbinder sig att höja lönerna så att de följer landets produktivitetsökning. Och på samma vis höja dem för de företag som vägrar. 

Jag har läst American Prospect nästan sedan starten för ungefär 20 år sedan. Den är oundgänglig, men alltid med ekonomiska problem. Nu verkar de akuta igen. Tidninges chefredaktör Kit Rachlis har lämnat jobbet och utgivningen kommer dras ner. Synd. Rachlis gjorde en lysande tidning och hittade nya medarbetare. Dessutom verkade han sympatisk. När jag var med och satte programmet för Arenagruppens studieresa till presidentvalet 2012 ställde han och redaktionen upp med valanalys på morgonen efter Obamas seger.

Det verkar med andra ord lite rörigt på tidningen just nu. Kanske är det därför senaste numret ännu inte finns upplagd på deras websida. Trist, för det finns mycket intressant i numret. Bl a om Hillary Clinton. Jag ska försöka återkomma om det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.