Bangs alla skribenter

I varje ny Bang! hittar jag skribenter jag inte känner till men som skriver skarpt och smart. Var hittar dom alla begåvningar? I nya numret är det nya vikarierande redaktören Mireya Echeverría Quezada som berör mig mest. Hon har skrivit en uppsummering av kravallerna i Husby. Min första reaktion var att jag läst klart om Husby. Men hon bevisade motsatsen. Det är en nyttigt sammanhållen text där bl a Uppdrag gransknings försök att etablera en berättelse om Husby kritiseras, en intressant polisrapport plockas fram och den undersökning en grupp forskare publicerade i våras används. Men det som ger hennes artikel en särskild glans är två mammors, bl a skribentens egen, upplevelser och rädslor (för polisen) under kravallerna.

Den nämnda polisrapporten är mörk läsning. De lägger tungt ansvar på Megafonen för våldet och pekar på kopplingen mellan politiskt arbete och våldet. "De starka samhällskritiska reaktioner och lokala bostadspolitiska aktioner som var aktuella," skriver polisen. Man kan förhålla sig dubblet till det. För polisen och andra är det motiv för att strypa politiskt arbete och aktivt motarbeta t ex Megafonen. Men man kan också förstå det som ett indirekt erkännande att kravallerna inte bara vara kriminalitet från huliganer, som ofta påstods i medierna. De var också uttryck för politisk vanmakt. De var politiska och grundade i konkreta konfliktfrågor. Polisen verkar förstå mer än olika liberala ledarskribenter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.