Berlin – Detroit

Tyska Electronic Beats är nog den kulturtidskrift jag, sedan några år, läser med störst nyfikenhet, från pärm till pärm, varenda artikel. I varje nummer gör de besök i en stad. Den här gången i Detroit, som det ju skrivs om till leda, men i Electronic Beats blir det alltid annorlunda eftersom alla deras artiklar är samtal, man får röster och slipper journalisternas "intryck" och slutsatser. "72 timmar i Detroit" kan läsas här.

Men ännu mer fascinerande är en lång "oral history" om östra Berlin under åren 1989-92. Hur var det egentligen åren efter murens fall? Mer eller mindre välkända personer runt klubbscenerna (den framväxande Berlintechnon), squatterhusen och olika subkulturer berättar. Plus fina bilder. Den finns tyvärr inte digitalt. Det är en orsak att börja prenumerera. Det är en fin tidskrift att hålla i och läsa på papper. 

Artiklarna om Berlin och Detroit ligger efter vaandra. Det är naturligt eftersom de är ett slags tvillingstäder. Dj:s från Berlin var de första (länge de enda) som hörde av sig till Underground Resistance och andra i Detroit för att köpa skivor. Detroits och Berlins electronicascener stod varandra nära på 1990-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.