Realismens innebörder

I senaste American Prospect hittar man den klart bästa artikel jag läst om Barack Obamas utrikespolitik. Den är skriven av James Mann som för ungefär tio år sedan skrev en suverän bok om de neokonservativa runt Bush, The Rise of the Vulcans. Artikeln heter "On realism, old and new" och det är år precis vad den handlar om. USA:s utrikespolitik har länge cirklat kring föreställningen om landet som "indispensible" för resten av världen. "In short, America's view of its role has become downright, well, unrealistic."

Obamas politik har vacklat fram och tillbaka. Hur mycket ska USA egentligen lägga sig i omvärlden? Mann spanar efter en ny realism. Det är ingen slump att realismens gamla ikoner som Henry Kissinger återigen nämns. Men han tycker sig se en ny, aningen mer ödmjuk — och realistisk — realism ta form. Bill Clinton förstod att USA inte alls var "indispensible", utan beroende av andra länder, som däremot inte ängre var särskilt beroende av Washington, som under det kalla kriget. Men Clinton insåg också att det var något en vinnande politiker inte kunde tala om. Efter Bushårens nederlag har Obama faktiskt gjort det — och blivit grundligt hånad. (Obama verkar tro att presidentstyre är ett slags akademisk seminarium där man prövar tankar öppet. Det är fint, men sällan effektivt som politik).

Den är klart intressant. Mann är alltid en bra skribent. Läs den här.

I morgon är dagen D för mig. Jag ska operera ena ögat igen. Oljan jag haft inne i det sedan alla operationerna i våras ska nu bort. Förhoppningsvis ligger näthinnan kvar, inga nya skador uppkommit, och jag får tillbaka det mesta av synen. Veckorna efter operationen kommer bli en daglig mardröm: håller näthinnan eller håller den inte?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.