Borgerligt raseri

Dags igen. De borgerliga partierna vill sänka kulturtidskrifterna. Det var samma sak när den första alliansregeringen tillträdde 2006. Då var jag fortfarande chefredaktör för Arena. Tillsammans med ytterligare två eller tre tidskriftsredaktörer abetade vi envist för att stoppa sabotaget — och lyckades. Den gången fick vi intryck att frågan drevs av en ung moderat som var sakkunnig på kulturdepartementet. Han verkade komma direkt från handels och fatta noll om både kultur och kulturtidskrifter. Men problemet var större än bara han, eftersom borgerliga politikers hat mot kulturtidskrifterna blev uppenbar. De betraktade alla tidskrifter som gnällig kulturvänster, och avslöjade på så vis sin okunnighet. De såg chansen. Och verkade drivas av ett slags revanschism.

Jag vet inte riktigt hur det gick till när förslaget, den gången, lades på is. Men jag misstänker att Mats Johansson, kulturintresserad Moderat och tidigare Timbrochef ingrep. Jag hoppas de nuvarande redaktörerna kan hitta en motsvarande spricka i det borgerliga kulturföraktet.

Men jag tror chansen är mindre. De borgerliga politikernas — nu i synnerhet de från FP och C —  förakt mot allt och alla som kan vara annorlunda, ha andra uppfattningar eller vara allmänt samhällskritiska har skruvats upp. Hela hösten är ett bevis. "Dom bara spottade på oss," lär Magdalena Andersson sagt när hon kom ut från mötet med de borgerliga partiledarna efter att budgeten fallit i Riksdagen.

Dåvarande kulturministern Lena Adehlson Liljeroth har tydligen protesterat mot den bidragsslakt som är aktuell nu. Det gjorde hon inte förra gången. Då träffade jag henne, som hastigast, och tog upp frågan. Hon bara gnistrade av arrogans. Men med hennes hjälp går det kanske att nå moderaterna. Dom andra borgerliga partierna tror jag inte längre man kan resonera med. Dom har roterat in i en egen fantasivärld av självbedrägligt raseri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.