Gula människor?

Varför har kineser och japaner beskrivits som gula? Det är lite obegripligt. Jag har aldrig sett en gul människa och ändå har föreställningen upprepats som en självklarhet, och i en rad uttryck som "gula faran". I senaste Ord&Bild försöker Ann-Marie Tung Hermelin besvara frågan i en essä där det personliga och idéhistoriska vävs samman på ett fint sätt.

Den gula färgen dök inte upp förrän på 1700-talet. innan dess hade européer i stället poängterat östasiaters vithet. Andra uppfattade dem som bruna. Linné verkar spelat viktig roll i deras förvandling till gula. I den första upplagan av Systema Natura från 1735 med dess epokgörande kategorisering av mänskliga raser är de fortfarande mörka/bruna. Men i en senare upplaga är de justerade: de har plötsligt fått ny färg, den gula. Dessutom lade han till en ny raskategori, nämligen de monstruösa människorna och bland dem sorterade han in kineserna.

Tung Hermelin berättar hur hon fortfarande möter stereotypen om gula asiater, bland annat bland forskarna på hennes arbetsplats. Läs hennes essä. I samma nummer hittar jag även läsvärda texter av två andra skribenter jag alltid försöker läsa, Isabelle Ståhl och Mattias Hagberg. 

Artiklarna finns inte på nätet. Inte för att O&B är bakåtsträvare, som kulturutskottet tror, men för att de är realister. Det enda sättet för en sådan tidskrift att få intäkter att läsare betalar för papperstidning eller app till läsplattan. Webben är värdelös eftersom den inte genererar intäkter. Men man kan beställa tidningen där. Gör det.

En annan väldigt intressant artikel hittade jag i NY Review om Ebola i Liberia. Det har ju sagts en hel massa om just Liberias usla politik som orsak till epidemin. Här reder Helen Epstein ut en massa förhållanden. Hon tar ner presidenten och nobelpristagaren Ellen Johnson Sirleaf på jorden — men annorlunda än som skett i nyhetsmedierna. Artikeln utvecklar sig till en intressant historielektion som leder till kuppen 1980, som sannolikt initierades och finansierades av CIA. Efter den gick det utför med Liberia. Det finns även annat i hennes rapport som gör att man förstår mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.