Begreppsprotest

I USA talar man nu ofta om "liberal democracy" respektive "illiberal democracy". Man kan ha synpunkter på de där begreppen. Men med de innebörder och konnotationer  "liberal" har i USA tycker jag ändå det fungerar ganska bra. Men när man nu börjat importera uttrycken till svensk samhällsdebatt blir det helt galet. I morse hörde jag hur man på P1 Morgon dskuterade om liberala och ickeliberala demokratier i Europa — väldigt förvirrande.

I Sverige fungerar uttrycket som ett sätt för liberaler att monopolisera idén om demokratin. Det är historieförfalskning.

I Europa kan man lika gärna, och med större rätt, tala om en krist- och socialdemokratisk demokrati. I sin inflytelserika bok om europeisk demokratiutveckling, Demokratins tidsålder, påpekar Jan-Werner Müller noga att när efterkrigstidens demokratier gavs form fanns inga liberaler med alls. Olika liberala föreställningar ansågs diskrediterade av mellankrigsårens kaos och svaga skyddsvallar mot totalitära rörelser. Samma sak när EEC/EG/EU växte fram. Det fanns inga liberaler vid ritborden. Müller framhäver kristdemokraternas stora betydelse. Tony Judt och Sheri Berman pekar i andra böcker på socialdemokratins inflytande. Man kan faktiskt tolka Müllers bok som att Europa utvecklade en ickeliberal demokratisyn. Oväntat, eller hur?

Man kan inte heller tala om en enhetlig europeisk demokratisyn. Olika länder står långt från varandra. I Sverige har ett ganska enkelt majoritetsdemokratiskt synsätt (populismens) varit starkt. I Tyskland har staten avlövats genom federal maktdelning med en urstark konstitutionell domstol. Frankrike har centraliserad presidentmakt. Storbritannien är grundmurat antikonstitutionellt — och är därmed enligt andra doktriner rättslöst. Schweiz har en extrem samförståndsmodell. I Frankrike råder principiell konfrontation. Så även i det avseendet spricker försöket att ordna in allt i begreppet "liberal demokrati".

Begreppen liberal respektive ickeliberal demokrati fungerar helt enkelt inte. Sluta använd dem. De är en USA-import som inte klargör, men förvirrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.