Ryssland x 3

Tre artiklar att läsa:

1. Stefan Ingvarsson fortsätter i dag sin uppgörelse med Åsa Linderborg om Europas historia i Expressen. Han gör det bra. I dag har han en stor poäng när han kritiserar svensk  ovilja att lyssna på den intellektuella och idépolitiska vänsterdebatt som finns i de östra EU-länderna, som t ex Polen. Så om ni inte redan följer den här slagväxlingen är det dags nu.

2. Jag skriver ledare om Ukraina i Dagens arena, i all enkelhet. I dag var tydligen den blodigaste under kriget. Hur sätter man stopp för de ryskstödda s.k. separatisternas  erövringar?

3. Stora delar av min ledare ägnade jag åt George Soros senaste inlägg i New York Review om kriget. Läs den! Han skriver bl.a.:

"Sanctions are a necessary evil. They are necessary because neither the EU nor the US is willing to risk war with Russia, and that leaves economic sanctions as the only way to resist Russian aggression. They are evil because they hurt not only the country on which they are imposed but also the countries that impose them. The harm has turned out to be much bigger than anybody anticipated. Russia is in the midst of a financial crisis, which is helping to turn the threat of deflation in the eurozone into a reality.

By contrast, all the consequences of helping Ukraine would be positive. By enabling Ukraine to defend itself, Europe would be indirectly also defending itself. Moreover, an injection of financial assistance to Ukraine would help stabilize its economy and indirectly also provide a much-needed stimulus to the European economy by encouraging exports and investment in Ukraine. Hopefully Russia’s troubles and Ukraine’s progress would persuade President Vladimir Putin to give up as a lost cause his attempts to destabilize Ukraine.

Unfortunately neither the European public nor the leadership seems to be moved by these considerations. Europe seems to be dangerously unaware of being indirectly under military attack from Russia and carries on business as usual. It treats Ukraine as just another country in need of financial assistance, and not even as one that is important to the stability of the euro, like Greece or Ireland."

Han har rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.