Påminnelse om 1924

I början av sommaren 1924 försvann Giacomo Matteotti från sitt hem i Rom. Han var Socialistpartiets ledare och frän kritiker av Mussolini. Två månader senare fann man hans kropp och det blev uppenbart att han mördats. Ingen dömdes för mordet och bevismaterial förstördes. Men med stor säkerhet fanns de skyldiga bland de gangsters som Mussolini omgav sig med.

Mordet innebar att de som länge varit osäkra på Mussolinis politik insåg vad den innebar. Mussolini var en despot med en makt som vilade på våld. Och för Mussolini själv innebar det att han definitivt cementerade sitt enmansstyre. För demokrater innebar det landsflykt eller liv under hot.Mordet på Matteotti var både en faktisk och symbolisk vändpunkt.

I fredags kväll mördades den ryska oppositionsledaren Boris Nemtsov — allt starkare kritiker av det ryska angreppskriget mot Ukraina. Hur kan man undvika att minnas mordet på Giacomo Matteotti?

Efter att protesterna börjat klinga av sade Mussolinis sä här: "Italien vill ha fred, arbete, lugn och ro. Jag kommer ge landet allt detta; med kärlek om det är möjligt, med styrkehandlingar  om det är nödvändigt." Det är nog ungefär samma saker Putin nu upprepar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.