Förintelsepolitik

Varför bry sig mer om gamla statyer i sten än människor? Det är lätt gjort att raljera över  historikers, kulturarvsforskares, arkeologers och framför allt de kristna urkyrkornas vrede när IS demolerar kyrkor och monument. Men vreden är motiverad. Rapporterna från bl a Nimrod påminner återigen om den revolutionära islamismens rasistiska rensningar av landet runt Eufrat och Tigris. Allt som avviker från det de pekat ut som "äkta" ska utplånas. De fördriver och dödar människor som anses avvika från maktutövningens norm. Och när människorna försvunnit ska också varje minne, varje påminnelse om deras tidigare liv raderas. Kvar ska bara den utpekat "ursprungliga" kulturen, språket och tron vara kvar. IS försöker förverkliga en fantasi om ett samhälle som aldrig funnits. Att riva statyer är utslag av samma förintelsevilja som att bränna böcker skrivna av judar.

Jag har skrivit det förut: IS drivs av samma logik, samma längtan, sammar skräck som gömmer sig längst inne i Sverigedemokraternas samhällsprojekt. Det mångkulturella ska rensas ut. Städerna läggas till rätta efter en så kallat ursprunglig kultur. De som inte anses vara "riktiga svenskar" ska göras osynliga, utvisas eller "anpassas" — de som inte anses vara "riktiga" muslimer ska göras osynliga, utvisas eller "anpassas".

Det som nu rensas ut från Syrien och Irak är bl.a. urkyrkorna. De församlingar och gemenskaper som bevarat gamla föreställningar och liturgier. De flesta kristna européer har antingen varit okunniga, arroganta eller föraktat dem. Det är ett världshistoriskt arv som nu får dödsstöten. I decennier har utvandringen varit stor. De kristna kyrkorna på den ockuperade Västbanken står snart tomma. Den israeliska ockupationen har långsamt kvävt alla möjligheter att leva kvar. Det som nu sker är så himla sorgligt. En tidigare mångkulturell region blir fattigare. Det mångfärgade vitmålas, som när svenska landsbygdskyrkor vitkalkades på 18oo-talet.

Jag vet att jag är tjatig. Men de revolutionära islamisterna och de högerextrema nationalisterna i Europa rör sig inneslutna i samma politiska projekt. Det måste upprepas och upprepas igen.

(Litet PS. Guldmedalj till Margot Wallström i dag.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.