Making Marie Curie

I går kom min frus, Eva Hemmungs Wirténs, nya bok från förlaget: Making Marie Curie. Den är utgiven av University of Chicago Press, bättre kan det inte bli. Man kan beskriva den som en okonventionell biografi om vetenskapspersonen Marie Curie; hur hon skapade en egen persona, en egen plats i offentligheten, och på så vis kunde stärka sin position som forskare men också indirekt kontrollera sina egna upptäckter — som hon och maken Pierre inte patenterade. Eva har under flera år skrivit om upphovsrättens kultur- och idéhistoria. Den här gången vrider hon lite på perspektivet för att fånga in vetenskaplig forskning, laboratoriet och patenten.

Marie Curies ställning var speciell eftersom hon var kvinna — och därmed även formellt en andra klassens medborgare utan fulla rättigheter. Efter Pierres tidiga död i en trafikolycka utbröt en rad kontroverser runt Marie Curie. Vänster- och högerintellektuella utkämpade  flera dueller om henne, några av dem finns filmade och är utlagda på YouTube. För den nationella franska högern uppfattades hon som kvinna och invandrare som ett hot. Och Svenska akademien tvekade om hon verkligen skulle kunna få ta emot sitt andra nobelpris på grund av skvaller kringe hennes möjliga kärleksliv. Men här finns också, den rätt okända, berättelsen om en av världens första framgångsrika crowd-fundingkampanjerna, när USA:s kvinnor samlade in en enorm summa pengar för att trygga hennes forskning.

Jag vet att jag är partisk, men det är en strålande bok. Amerikanska Library Journal har pekat ut den som en av vårens "bokval".

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.