Skrivbordsprodukt

Elise Karlsson

Linjen

Natur & kultur

Det fanns en tid när landet delades av en avgörande linje mellan anställda och arbetslösa. Men för varje år ökar de som tvingas arbeta på själva linjen. De brukar kallas prekariatet: vikarier, frilansare, provanställda. Deras liv blir provisoriska. "Jag står mitt i tomma luften", tänker Emma i Elise Karlssons nya och tredje roman.

Hennes förra, som kom för sju år sedan, var ett slags vittnesmål om bimbolivet. Linjen är en ny rapport, men den här gången från kontorslivet. Allt är på plats: skrivbordsöarna, lunchrutinerna och chefernas kallsvettiga försök att framkalla gemenskap. Romaner om arbetets villkor för den stora diffusa medelklassen är ovanliga, i synnerhet om de famlar omkring på den prekära linjen. inne? Ute? Vad betydde chefens kommentar, blick, rörelse med armen? På kontoret är rädslan lika näraliggande som hos salladspackarna i "Äta, sova, dö", men här i nollställda kläder från Filippa K.

Så småningom får Emma sin statushöjning och blir "tills vidare". Hon är äntligen inne, men verkar fortfarande sväva i ett arbetsliv utan förankring. Hon redigerar handböcker om hur en ska trimma sitt liv för maximal produktivitet på jobbet. Det är som att arbetets mening för länge sedan övergått från substans till identitet. Livet vilar på en bräcklig spång av flytande rädsla. Hon tänker på firman som "ett spöke av ett företag, i ett spöke av ett samhälle." Hon längtar intensivt, men efter vad?

Linjen fungerar som språngbräda för fortsatta sociologiska analyser. Som sådan intresserar den med sina intetsägande ytor. Men var är människorna? Emma uppnår samma mångtydighet som en ventilationstrumma. Hennes kontorsförälskelse är skuren i protokollpapper. Stumheten transformeras aldrig till liv, varken fruset eller upptinat. I stället registrerar jag en serie svartvita fotografier med figurer i förväntade positioner. Jag tittar och nickar, men sätts inte i rörelse.

Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.