Med missnöjesframkallning som politik

De borgerliga + SD har nu bestämt att kräva ändringar i utredningen om vinster i välfärden. Det känns rätt barnsligt. Jag kan inte minnas att den rödgröna oppositionen agerade på samma vis mot den förra borgerliga minoritetsregeringen. Ska en regering inte ens kunna utreda samhällsfrågor?

I senaste American Prospect finns en (lite för) lång artikel där två amerikanska statsvetare ställer frågan varför republikanerna lyckas vinna val trots deras vandring mot extrema ståndpunkter och bort från amerikaners värderingar. Det underliga är ju att USA går i en riktning och republikanerna i den motsatta. Just detta fenomen är en av deras förklaringar. Republikanska väljare är mer politiskt motiverade och övertygade än demokraternas. De anser sig nämligen utkämpa en samhällsavgörande försvarsstrid — sådant är motiverande. 

Deras artikel är sedan en summering av de vanliga förklaringarna: valdeltagande i mellanvalen, fifflet med kongressdistrikten, försöken att begränsa valdeltagandet. Men deras viktigaste, mest intressanta och sällan hörda förklaring är att republikanerna, sedan Newt Gingrichs entré i mitten av 1990-talet, systematiskt och målmedvetet saboterat möjligheten attregera och styra landet från Washington. De har försökt framkalla politisk misstro. Deras kalkyl var attpå så vis öka möjligheten att vinna fler röster — de missnöjdas — an vad deras allt mindre populära sakpolitik motiverar. De lyckades. De ligger visserligen i konstant underläge i presidentvalen — de startar ett varv efter demokraterna. Men vinner Representanthuset, Senaten, guvernörsval och delstatskongresser.

Har de borgerliga i Sverige valt samma strategi? Gör det omöjligt att regera. Sänk Regeringskansliets trovärdighet. Få alla statsråd att framstå som maktlösa och vilsna. Ta varje chans att sätta en käpp i hjuöet. Samarbeta aldrig.

Regeringen framstår nu verkligen som svag och handlingsförlamad. Men än så länge är det inget framgångsrecept för de borgerliga partierna. Deras USA-import fungerar inte. Förklaringen är mycket enkel. I Sverige finns ett tredje parti: Sverigedemokraterna. Det är de som nu gynnas av de borgerligas envisa försök att skapa missnöje, misstro och millimeterkonflikter. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.