Är Putin-Le Pen en ny Molotov-Ribbentrop?

Timothy Snyder är historikern som skrivit den stora boken om Europas Killing Fields under andra världskriget — ungefär dagens Litauen, Vitryssland, östra Polen och norra Ukraina — där både nazityska och sovjetkommunistiska arméer drog fram, mördade, brände och förintade. Nyligen skrev han en intressant artikel i Frankfurter Allgemeine Zeitung som jag hittade på Eurozine "When Stalin was Hitler's ally". Men den handlar egentligen om Putin.

Snyder berör hur Sovjet agerade tiden runt först Münchenöverenskommelsen och sedan Molotov-Ribbentrop-pakten då de båda länderna blev allierade och som utlöste deras respektive erövringskrig. Men det som intresserar honom är att Putin, inte helt oväntat, rehabiliterat Molotov-Ribbentrop-pakten. Landet försöker nu smälta samman det möjligen omöjliga: det stora fosterländska kriget mot nazismen samt att de först i två år var allierade med spetsen mot resten av Europa i både Öst och Väst. Men för att komplicera det hela infogar Snyder också Putins tvetydiga uppfattning om Münchenöverenskommelsen. 

"What is happening is the shift from one possible Russian memory of the war to another, a memory mutation with implications for all of Russia and all of Europe."

Rysslands politiik i Ukraina är i många avseenden en upprepning av Nazitysklands mot Tjeckoslovakien, som accepterades i München. Men samtidigt äberopar Ryssland ekon från det stora fosterländska kriget, antifascismen, för att (på falsk grund) legitimera angreppet mot Ukraina.

Snyder föreslår hypotesen att det nya samförståndet, alliansen, mellan Ryssland och en rad högerextrema, rasistiska och anti-EU partier i Europa (som Front National, UKIP och andra) kan förstås som ett slags parallell till Molotov-Ribbentrop-pakten. Är det att dra saker för långt? Kanske. Men Ryssland är i krig med ett annat europeiskt land.

Så här skriver Snyder: "Just as Stalin sought to turn the most radical of European forces, Adolf Hitler, against Europe itself, so Putin now attempts the same thing with his grab bag of right-wingers. His allies on the far Right are precisely the political forces that wish to bring the European Union to an end, and return Europe to an age of nation states."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.